Työpaikkatori

Työpaikkatoritehtävässä oppilaat yhdistävät erilaisia työtehtäviä työpaikkoihin ja pohtivat työtehtävissä tarvittavaa koulutustasoa. Lisäksi tehtävässä tunnistetaan yritysten/organisaatioiden logoja ja yhdistetään niitä sopivaan työpaikkaan. Tältä Työpaikkatorilta löytyvät rakennusliike, voimalaitos, lääketehdas, pelialan yritys, meijeri, pankki, hotelli, teatteri ja päiväkoti. Erilaisia työpaikkoja on tietysti lukematon määrä, joten työpaikkatoreja voisi kehitellä vaikka minkälaisia!

Harjoitus soveltuu tehtäväksi esimerkiksi 8.-luokkalaisten kanssa, kun perusasiat Suomen koulutusjärjestelmästä on käyty. Keskeistä on lisätä oppilaiden ymmärrystä siitä, että monissa yrityksissä ja organisaatioissa on edustettuna useita erilaisia ammatteja ja työtehtäviä. Työtä tehdään samassa työpaikassa erilaisilla koulutustaustoilla, ja työ myös muuttuu. Tehtävän tarkoituksena on konkretisoida oppilaille suomalaista koulutusjärjestelmää ja sen mahdollisuuksia, auttaa tunnistamaan eri työtehtävissä tarvittavaa koulutusta ja osaamista sekä rohkaista oppilaita tutustumaan erilaisiin työympäristöihin ja työtehtäviin, esimerkiksi omaa alavalintaa tai TET-paikkaa mietittäessä.

Harjoituksen yhteydessä kannattaa keskustella myös tulevaisuuden työelämästä ja tulevaisuuden töistä. Työnteon tavat ja osaamisvaatimukset muuttuvat. Jotkut työtehtävät häviävät, mutta syntyy myös kokonaan uusia työtehtäviä. Mitä nämä uudet työt voisivat olla, mitä koulutusta niihin tarvitaan ja millaisissa työympäristöissä tulevaisuuden työntekijät toimivat? Oppilaat voivat tehdä osana harjoitusta oman korttinsa tulevaisuuden työstä! Tehtävässä vain mielikuvitus on rajana. Inspiraationa oppilaat voivat käyttää Tulevaisuuden työtehtäviä -kortteja tai muuta materiaalia, mitä keksit heille tarjota. Esimerkiksi Postikortti tulevaisuudesta -tehtävästä löydät kuvia, jotka voivat herättää oppilaissa ajatuksia tulevaisuuden maailmasta.

Tulevaisuuden työtehtävä -harjoituksen materiaaleja (saatavilla alla olevista linkeistä!)

Haluatko askarrella Työpaikkatorin? Käytä alla olevaa materiaalia tai kehittele oma!

Kommentit