Miten korvata TET-jakso? Työelämäaiheisia tehtäviä eri oppiaineisiin

Kuvat: Pixabay

Syksyn TET-jaksot mietityttivät: toteutuvatko tetit ollenkaan ja löytävätkö oppilaat TET-paikkoja?

Syksyn epäselvässä tilanteessa lähdin miettimään korvaavia tehtäviä TET-jaksolle. Aloitin tekemään eräänlaista tehtäväpakettia eri oppiaineisiin. Ajatuksenani oli, että ilman TET-paikkaa jäävät oppilaat tulisivat kouluun ja tarkastelisivat koulua työpaikkana eri oppiaineiden näkökulmasta. Ideana oli, että oppilaat tekisivät eri oppiaineisiin laadittuja työelämäaiheisia tehtäviä aineenopettajan johdolla. Pyörittelin mielessäni, että tehtävillä olisi kaksi tavoitetta: 1) oppilaat pyrkisivät katsomaan koulua työntekijän (ei oppilaan) näkökulmasta ja 2) avata eri oppiaineiden yhteyttä työelämään. Valitsin tarkasteluun keskeisiä, jokaisella työpaikalla ajankohtaisia teemoja, kuten ympäristökysymykset, kansainvälisyys, työelämän muutos ja työhyvinvointi.

Työ jäi kesken, koska TET-jaksot toteutuivatkin normaalisti, ja oppilaat löysivät TET-paikkoja varsin mukavasti. Hyvä niin! Ehdin kuitenkin työstää tehtäviä osaan oppiaineista: biologiaan, fysiikkaan/kemiaan, englantiin/muihin vieraisiin kieliin, matematiikkaan, terveystietoon sekä yhteiskuntaoppiin. Äidinkieleen pohdinnan alla olivat yritysviestintään liittyvät tehtävät, ja oppilaanohjaukseen olin suunnitellut työelämän segregoitumiseen liittyviä tehtäviä. Nämä jäivät kuitenkin puolimatkaan.

Vaikka työ jäi kesken, laitan tähän jo laaditut tehtävät. Työstä tehtäviä vapaasti eteenpäin ja laajenna tehtäväpakettia uusiin oppiaineisiin tai yhdistä muihin TET-/työelämäaiheisiin harjoituksiin!

Huomaathan, että jos tulostat tehtävämonisteet, vastaustilaa on vähän. Tarkoituksena on, että tehtävät ovat oppilailla sähköisinä (esim. Classroomissa) ja vastaustila kasvaa tekstin määrän mukaan. Sähköisissä tehtävissä myös linkkien avaaminen onnistuu helposti.

Tehtäviin liittyvät videot:

Tekoälyä arkijärjellä 5: ympäristönsuojelu (10 min 28 s).
Videolla apulaisprofessori Arto O. Salonen ja tulevaisuudentutkija Risto Linturi pohtivat, miten tekoälyä voidaan käyttää ympäristökysymysten ratkaisemisessa.

The Future of Work: Will Our Children Be Prepared? (3 min).
Video pyrkii havainnollistamaan teknologisen kehityksen mahdollisia vaikutuksia työelämään.

Kansainvälinen osaaminen työpaikalla (3 min 26 s).
Videolla Mikael Mäki kertoo Uudessakaupungissa sijaitsevan Valmet Automotiven kansainvälisestä työympäristöstä.

Mitä nuoret toivovat tulevaisuuden työelämältä (4 min 49 s).
Videolla nuoret tuovat esille toiveitaan ja ajatuksiaan tulevaisuuden työelämästä ja työhyvinvoinnista.

Arto O. Salonen - Mikä on toimivan työyhteisön salaisuus? (1 min 32 s)
Videolla apulaisprofessori Arto O. Salosen kertoo, miten työpaikalle luodaan toimiva työyhteisö.

Tulevaisuuden uutiset: Millaista työ on 25 vuoden päästä? (10 min 41 s).
Videolla tulevaisuuden työtä pohtivat Ruusuvuoren koulun oppilaat sekä yrittäjä, luova johtaja Henkka Hyppönen.

Kommentit