Tulevaisuuskuvasto

Tulevaisuuskuvasto-tehtävässä oppilaat pohtivat, mitä kukin haluaa elämässään saavuttaa ja mitä asioita he toivovat elämäänsä pidemmällä aikavälillä (510 vuoden, jopa pidemmän ajan päästä). Pienen pohdinnan jälkeen oppilaat hakivat tavoitteelle tai unelmalle pelkkää ajatusta konkreettisempaa muotoa kuvalla ja tekstillä. Oppilaat etsivät Pixabay-kuvapalvelusta kuvia, jotka miellyttivät heitä ja kuvasivat jollakin tavalla omaa tavoitetta tai unelmaa. Oppilaat tallensivat löytämänsä kuvat Google Docsiin, johon he myös kirjoittivat kuville selityksiä: mikä kuvassa miellytti tai kiinnosti ja miten kuva liittyi tavoitteeseen tai unelmaan. Kirjalliset tuotokset vaihtelivat muutamasta sanasta sivulliseen tekstiä. Niitä ei liitetty mukaan kuvakollaaseihin.

Harjoituksen tarkoituksena oli antaa oppilaille yksinkertainen keino lähestyä kaukaiselta tai jopa mahdottomalta tuntuvaa tavoitetta tai unelmaa. Tehtävää tehdessä ei tarvinnut miettiä tavoitteen tai unelman realistisuutta. Tärkeintä oli kuvata jotakin, mikä tuntui itsestä tärkeältä ja tavoittelemisen arvoiselta. Kuvan ei myöskään tarvinnut kuvata tavoitetta tai unelmaa konkreettisesti, vaan kukin sai lähestyä aihetta haluamallaan tavalla. Esimerkiksi osa oppilaista etsi kuvia, joissa oli halutunlainen tunnelma tai värimaailma.

Tehtävänanto oppilaille

Katselimme valmiita kollaaseja luokassa ja laitoimme ne myös näytille koulun käytävälle. 

Tehtävän tavoitteena oli kannustaa oppilaita ilmaisemaan ja tuomaan esille tavoitteitaan ja unelmiaan. Tavoitteiden ja unelmien visualisointi kuvin, niiden kirjaaminen ylös ja niistä puhuminen ääneen ovat jo ensimmäisiä askelia kohti tavoitetta ja unelmaa. 

Vinkki! Kuvakollaaseja voi tehdä myös sähköisenä vaikkapa PowerPointiin.

Olen koonnut alle valmiita kuvakollaaseja ihasteltavaksi. Kuvakollaasien kovat ovat peräisin Pixabay-kuvapalvelusta.

7.-luokkalaisten tavoitteita ja unelmia keväältä 2021:

Kommentit