Työnhakuasiaa!

Vuosi on jälleen vaihtunut ja kesätyönhakuasiat ovat ajankohtaisia. Olen koostanut 9.-luokkalaisille useamman tunnin materiaalipaketin työnhausta. Materiaalipaketin runkona toimii Työnhakuasiaa!-diasarja (.pdf). Dioja on tarkoitus käydä läpi vähitellen, keskittyen aina yhteen työnhaun vaiheeseen kerrallaan. Olen tehnyt paketin sillä ajatuksella, että se on tarvittaessa helppo toteuttaa myös etäopetuksena. Meillä on käytössä Classroom, jonne vien kaikki tehtävät ja materiaalit oppilaiden saataville. Teemme kokonaisuudessa yhteistyötä äidinkielen, englannin ja yhteiskuntaopin opettajien kanssa.

Ajattelin potkaista kokonaisuuden käyntiin toiminnallisella tehtävällä, jossa käydään läpi (kesä)työnhaun vaiheet. Ideana on, oppilaat orientoituvat aiheeseen pohtimalla, mitä kaikkea työnhakuun kuuluu. Oppilaat sijoittavat työnhaun vaiheet ja eri vaiheisiin liittyviä asioita alustalle. Tehtävä tehdään pienissä ryhmissä ja käydään lopuksi yhteisesti läpi. Sivun kuvat ovat tästä tehtävästä. Jos et jaksa leikata lappuja, voit toteuttaa tehtävän mainiosti myös esimerkiksi siten, että oppilaat sijoittavat laatikoihin tulevat sanat monisteeseen kirjoittamalla. Sanat voi antaa oppilaille erillisellä paperilla tai heijastaa valkokankaalle.

Työnhakuasiaa!

  • Diat: Työnhakuasiaa! Kevät 2021 (.pdf)
  • Dioja kannattaa käydä läpi vähitellen, keskittyen aina yhteen työnhaun vaiheeseen kerrallaan.

1. Työnhaun vaiheet

Tehtävä: 

  • Toiminnallinen tehtävä: Työnhaun vaiheet (mallipohjat) (.pdf)
  • Tehtävän voi teettää myös monisteena tms. (anna oppilaille monisteeseen sijoitettavat sanat esim. erillisellä paperilla tai valkokankaalla).

2. Ota haltuun työnhaun kanavat

 Tehtävät:

 Videoita:

Tässä kohtaa on hyvä pohtia paikallisia kesätyömahdollisuuksia ja keskustella, missä ja miten työpaikoista ilmoitetaan.

3. Työnhaun asiakirjat kuntoon 

Tehtävät:

Videoita:

Meillä perinteinen, tekstimuotoinen työhakemus tehdään tänä keväänä äidinkielen tunneilla. Tarkoituksena on, että hakemus tehdään johonkin oikeaan työpaikkaan. Ansioluettelo tehdään puolestaan englannin tunneilla.

4. Työhaastattelu

Tehtävä:

Videoita:

Meillä työhaastettutilanteita harjoitellaan myös äidinkielen tunneilla.

5. Työsopimus

  • Ei varsinaisia tehtäviä
  • Asia on esillä myös yhteiskuntaopin tunneilla.

6. Työtodistus

  • Ei varsinaisia tehtäviä
  • Asia on esillä myös yhteiskuntaopin tunneilla.

Video kesätyön päättymisestä:

7. Duunikoutsi

Kuvia Työnhaun vaiheet -tehtävästä:

Kommentit

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Linkitän tämän siskolleni Kemissä. Hän on vielä nuori ja työkokemusta ei ole vastavalmistuneena. En löytänyt kirjoituksesta mainintaa henkilöstön vuokraukseen erikoistuneita yrityksistä? Olisiko tämä myös yksi mahdollisuus löytää työpaikka? https://www.svm.fi/

    VastaaPoista
  2. Loistava lista ihan kenelle tahansa kesätyötä tai miksei pysyvämpääkin työtä etsivälle. Helppa tapa tehdä CV on myös kotimainen palvelu https://www.cvpohjat.fi/.

    VastaaPoista
  3. Hyvä teksti, kovasti apua tästä. Tutulle voisin sen jakaa. Hän on hankkimassa myös PDF muokkausohjelman, joka on sitten apuna näissä digitaalisissa ansioluetteloissa sekä muissa. Hyvä kun on tuo ajatuskartta, tietää mihin keskittyä.
    https://mmpro.fi/tuotetiedot

    VastaaPoista
  4. Kiitokset postauksesta, hyvät on vinkit. Minun sisareni etsii parhaillaan työpaikkaa. Hän on ollut hetken jo työttömänä. Voi olla, että hän tarvitsee rekrytointipalvelun avukseen. https://www.solidea.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti