UUDISTETTU Oppimisen tehostaminen

Tehtävän tarkoituksena on ohjata oppilaita pohtimaan, mitkä asiat vaikuttavat oppimiseen ja miten omaa oppimista voi tehostaa. Tehtäväkokonaisuus toteutetaan siten, että oppilaat kiertävät kahdeksan rastia pareittain tai pienissä ryhmissä - miksei yksinkin. Opo päättää tilanteeseen parhaiten sopivan järjestelyn. Vaikka oppilaat työskentelisivät pareittain tai ryhmissä, jokainen vastaa rastilla oleviin kysymyksiin itse omalla laitteellaan. Kokeilen, onnistuisinko tänä syksynä sijoittamaan rastit ulos. Meillä on aika mukavasti katosta eri puolilla pihaa, joten pieni sadekaan ei haittaisi.

Olen uudistanut rastien materiaalia sekä rasteihin liittyvät tehtävät. Kaikki rasteihin liittyvät tehtävät ovat monivalintakysymyksiä. Tein kyselylomakkeet Google Formsilla, ja oppilaat löytävät ne Classroomista. Sähköisten lomakkeiden ja monivalintakysymysten etuna on, että oppilaat saavat välittömän palautteen onnistumisestaan.



Varaan rastiradan kiertämiseen kaksi oppituntia. Ennen aloittamista kannattaa panostaa selkeään ohjeistukseen. Tässä joitakin perusohjeita:

  • Tutustu huolellisesti rastilla olevaan materiaaliin.
  • Vastaa rastilla kysymyksiin (jokaiseen rastiin liittyy Forms-lomake).
  • Lue kysymykset ja vastausvaihtoehdot huolellisesti. Valintaruutukysymyksissä oikeita vastauksia on enemmän kuin yksi.
  • Muista lähettää lomake ennen kuin siirryt seuraavalle rastille.
  • Rasteilla ei tarvitse edetä numerojärjestyksessä. Jos rastilla on ruuhkaa, etsi toinen rasti.
  • Voit mielellään tehdä rasteilla yhteistyötä parisi/ryhmäsi kanssa, mutta jokainen vastaa kysymyksiin itse omalla laitteellaan.
  • Palaa luokkaan tunnin päättyessä tai kun olet saanut kaikki rastit tehtyä.

Kun rastirata on kierretty, oppilaat voivat koota rasteilta saamansa pisteet taulukkoon ja tehdä pienen itsearvioinnin työskentelyn onnistumisesta. Tehtäviä on myös hyvä käydä jollakin tapaa yhteisesti läpi. Aiheesta saa helposti tehtyä Kahootin, jolla oppilaat voivat kerrata oppimaansa. Samalla voit vielä selittää keskeisimmät asiat. Halutessasi voit käyttää minun tekemääni valmista Kahootia, joka löytyy nimellä Kertausta: Oppimisen tehostaminen.

Haluaisitko kokeilla?

Tutustu materiaaleihin:
Kysymyslomakkeet (.pdf) Huom. Suurenna pdf-asiakirjaa riittävästi saadaksesi kuvista selvää.
Kahoot! Kirjaudu sisään ja etsi nimellä "Kertausta: Oppimisen tehostaminen".

Kommentit