Väittämiä nykyisyydestä ja tulevaisuudesta

Väittämiä voi olla monenlaisia. Tulevaisuuteen liittyvät väittämät voivat liittyä esimerkiksi henkilökohtaiseen tulevaisuuteen tai työelämän muutokseen. Mielipiteen ilmaiseminen (samaa mieltä/eri mieltä) voi tapahtua lapuilla, sähköisesti tai vaikkapa purkkiin pudotettavalla helmellä. Oleellista on herättää oppilas ajattelemaan nykyhetken lisäksi omaa ja yleistä tulevaisuutta. Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole. Yhteinen keskustelu on aina tärkeä osa harjoitusta. Keskeistä on ajatus tulevaisuudesta avoimena ja useita erilaisia mahdollisuuksia sisältävänä. Toinen tärkeä ajatus on, että tulevaisuus ei ole ennalta määrätty vaan siihen voidaan vaikuttaa omilla teoilla ja valinnoilla. Jos aikaa on käytettävissä vähän, voi keskusteluun nostaa vaikka vain muutaman väittämän. Käytettäessä purkkeja ja helmiä mielipiteiden jakautumista väittämässä voi havainnollistaa laittamalla kaikki väittämän helmet näkyville dokumenttikameralle. Tämä voi vilkastuttaa keskustelua.

Haluatko kokeilla?

Tutustu esimerkkimateriaaliin (.pdf)!

Vinkki! Printtaa nykyisyyttä ja tulevaisuutta koskevat väittämät eri värisille papereille. Näin väittämät on helppo erottaa toisistaan tarpeen tullen.

Vinkki! Tehtävän voi toteuttaa helposti myös kynä-paperiversiona, esim. väittämäruudukkoina. Viimeksi käyttämissäni väittämäruudukoissa on osin eri väittämiä kuin yllä olevassa esimerkkimateriaalissa. Ruudukot toimivat hyvin myös sähköisinä tehtävinä (oppilas voi käyttää ruudun maalamiseen maalaustyökalua).

Kommentit

Lähetä kommentti